Haber

Erzincan’daki maden faciasıyla ilgili gözaltına alınanların sayısı 9’a çıktı

AK Parti Kümelenme Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, Erzincan’daki madende meydana gelen heyelanın ardından gözaltına alınanların sayısının 9’a çıktığını; Adli ve idari soruşturmaların derinlemesine devam ettiğini belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda küme başkan yardımcıları söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saadet Partisi Kümelenme Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, kuvvetler ayrılığı unsurunun terk edildiğini, Cumhur İttifakı’nın Anayasa Mahkemesi kararlarını geçersiz kılmaya çalıştığını iddia etti.

Taşeron işçilerin meslek kodlarında sorunlar olduğunu belirten Kaya, bu durumda olanların işi olmayan yerlerde çalıştırıldığını söyledi. Bülent Kaya, randevu başvurularının cevapsız kaldığını ve aile birliğinin bozulduğunu belirtti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Erzincan’daki madende yaşanan heyelanı hatırlatarak, bazı illerde siyanür madenciliği faaliyetlerinin devam ettiğini belirtti. Erhan Usta, hükümetin doğayı ve çevreyi zehirlemekten vazgeçmediğini savundu.

Maden şirketlerinin denetlenmesini isteyen Usta, “Siyanür, sülfürik asit ve onlarca kanserojen madde içeren atıkların ülkemize, doğamıza, insanımıza zarar vermesine izin vermeyin. Konunun takipçisi olmaya ve konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz. Maden çalışanlarımızın, bölge halkının ve gelecek nesillerin barışı ve refahı için gündem.” söz konusu.

DEM Partisi Kümelenme Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, “Kürt sorunundaki çıkmaz kader değildir. 2013-2015 arasındaki çözüm ve müzakere süreci bize bunu çok net gösterdi. O dönemin iradesinin doğru olduğuna inanıyoruz, bundan yola çıkarak inanıyoruz” dedi. Orada yapılan hataları görerek ve telafi ederek tecrübe kazanıyoruz.” “Yeni bir sürecin başlamasının zamanının geldiğini ifade etmek isterim.” dedi.

“Türkiye için büyük acı kaynağıdır”

CHP Kümelenme Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, madendeki heyelanda mahsur kalanların halen kurtarılamadığı hatırlattı. Günaydın, “Bu, Türkiye için büyük bir acı kaynağıdır. TBMM’nin bu acıyı hissetmesi, muhalefet partileri ve hükümetin bu konuya el atması hayatın normal akışına uygundur.” değerlendirmesini yaptı.

Meclis’te Soruşturma Komisyonu kurulduğunu hatırlatan Günaydın, iktidar ve muhalefetin bu konuya el atması gerektiğini vurguladı. Gökhan Günaydın şöyle devam etti:

“Kimse oradaki saha yetkililerini gözaltına alıp tutuklayarak bu işin içinden çıkamaz. Orada AKP’nin 21 yıldır uyguladığı madencilik politikası sorgulanacak. Orada bu madenlerin açık ve kapalı ortakları kimler, bunlar kimler olacak? Orada helikopterle yurt dışına kaçırılan altının büyüklüğü sorgulanacak. Orada, “Çıkarılan altının yüzde 98’inin neden yabancılara verildiği sorgulanacak. Rapor çıktığında bu felaketin sadece doğal bir olay, bir maden felaketi olmadığını, aynı zamanda ekolojik ve ekonomik bir yıkım olduğunu da anlayacağız.”

Kanal İstanbul Projesi’ni eleştiren Günaydın, hükümetin projeyi 2011’den bu yana gündeme getirdiğini ancak herhangi bir adım atmadığını belirtti.

“Konu derinlemesine değerlendirilecek”

AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Erzincan’daki madende meydana gelen heyelanın ardından arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü hatırlattı. İlgili bakanların bölgede olduğunu belirten Gül, şöyle konuştu:

“Gözaltına alınanların sayısı 9’a çıktı. Adli ve idari soruşturmalar yoğunlaşarak devam ediyor. Sorumlu ve ihmalkar olanların adalet önünde en ağır şekilde hesap vereceğine inancımız tamdır. Dün hepimizle ortak bir komisyon kurduk. Gazi Meclis’imizde siyasi partiler var.Milletimizin değerli temsilcileri de “Bu konu derinlemesine değerlendirilecektir. Yerinde incelemeler yapılacaktır.”

Seçim beyannamesinde verilen sözleri yerine getirmeye devam ettiklerini belirten Gül, Aile ve Gençlik Fonu’na ilk başvuruların alınmaya başladığını belirtti. ???????Abdülhamit Gül gençlere destek olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu