Haber

Bakan Fidan, Gürcistan Dışişleri Bakanı Darchiashvili ile ortak basın toplantısı düzenledi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır ziyaretinin tarihi bir görüşme olduğuna dikkat çekerek, “İki lider, geçmiş yıllarda ihmal edilen ilişkilerin tüm alanlarındaki boşlukların bir an önce kapatılması yönünde büyük bir irade gösterdi. Bu olumlu iradenin bölgeye ve bölgeye ulaşacağına inanıyoruz.” Ülkenin istikrarına son derece ciddi katkılar sağlayacağını öngörüyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan, bakanlıkta Gürcistan Dışişleri Bakanı Ilia Darchiashvili ile bir araya geldi. İkili ve heyetlerarası toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Bakan Fidan, Gürcistan’da yeni seçilen hükümetle yeniden Dışişleri Bakanı olarak atanan Gürcü mevkidaşı Darchiashvili’nin ilk ziyaretini Ankara’ya yaptığını belirterek, mevkidaşına başarılar diledi.

“Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin mevcut durumu tatmin edici düzeydedir.”

Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilere değinen Bakan Fidan, Gürcistan’ın coğrafi konumu nedeniyle enerji ve ulaştırma konularında değerli bir paydaş olduğunu ve siyasi ilişkilerin ikili düzeyde ilerlediğini belirterek, “Ülkelerimiz arasında güçlü bağlar var. özellikle siyasi alanlarda, tarihi, beşeri ve kültürel bağlara dayalı.Geçtiğimiz yıl yaşadığımız deprem felaketine ilk yardım ve kurtarma ekibini gönderen ülkelerden biri de Gürcistan oldu.Bu vesileyle Sayın Bakanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Bugün Sayın mevkidaşımla yaptığımız görüşmelerde ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle kapsamlı bir şekilde değerlendirme fırsatı bulduk.Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyde Stratejik Konsey’in bir sonraki toplantısına yönelik hazırlıkları görüşme fırsatı bulduk.Son durum Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz tatmin edici düzeydedir, son 15 yıldır Gürcistan’ın en büyük ticaret ortağıyız. Daha önce belirlenen 3 Milyar Dolarlık ticaret hacmine geçen yıl itibarıyla ulaşıldı, şimdi yeni hedef ise 5 Milyar Dolara ulaşıyor. “Karma Ekonomi Konseyi’nin bir sonraki toplantısının en kısa sürede yapılması yönündeki talebimizi kendilerine ilettik” dedi.

“Gürcistan’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümü savunuyoruz”

Ahıska Türklerinin anayurtlarından sürülmesinin 80. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Bakan Fidan, bölgesel istikrara dikkat çekerek, “Bugün mevkidaşımla düzenlemek istediğimiz anma etkinliklerini görüşme fırsatı bulduk. Ahıskalı hemşerilerimizden Gürcistan’daki vatanlarına dönüş konusunda beklediğimiz desteği onlar da bu konuda yaptılar.” Hükümet olarak yasal mevzuat çalışmalarını yürüteceklerini belirttiler. Sayın Bakanımızla Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerindeki gelişmeleri de değerlendirdik. Bu bölgelerdeki sorunların Gürcistan’ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve uluslararası kabul görmüş sınırlar çerçevesinde çözümünü savunuyoruz. Bugün bu konudaki kararlı duruşumuzu ifade ediyoruz. “Bunu bir kez daha teyit ettik” dedi.

Görüşmede Azerbaycan-Ermenistan, Rusya-Ukrayna gibi bölgesel sorunların da ele alındığını belirten Fidan, Karadeniz’in güvenliğinin aynı zamanda Türkiye ve Gürcistan için de yaşam alanı olduğunu vurguladı. Fidan, iki ülkenin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekleme ve adil bir barışı sağlama konusunda mutabakata vardığını da belirtti.

“Mısır’la ihmal edilen ilişkilerin yeniden canlandırılması konusunda büyük bir irade ortaya konmuştur.”

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır ziyaretiyle ilgili soruyu şöyle yanıtladı: “Cumhurbaşkanımızın Mısır ziyareti tarihi bir ziyaretti. Aslına bakılırsa son derece olumlu bir ziyaret olduğunu söyleyebiliriz. İki ülke arasındaki hem ikili hem de bölgesel ilişkilerin kalitesini etkiledi.Bildiğiniz gibi iki ülkenin temel kaygıları ekonomik konular.Bölgesel sorunlar ön plana çıkıyor.Savunma sanayiindeki bağlantılar ön plana çıkıyor.Her iki cumhurbaşkanı da birbirini ortaya koydu. Bu konuda her türlü adımı birlikte atıp çok çalışma kararlılığı ve iradesi, özellikle de geçmiş yıllarda ihmal edilen tüm konular, ilişkilerdeki boşlukların bir an önce kapatılması konusunda iki cumhurbaşkanı büyük bir irade ortaya koydu. Bu olumlu iradenin bölgeye ve bölgesel istikrara son derece önemli katkılar sağlayacağını öngörüyoruz.Dediğiniz gibi özellikle Mısır ile Türkiye arasındaki bölgesel meseleler açısından ilk mesele Gazze meselesidir. Filistin-İsrail barışı ve Filistin Devleti’nin kurulması sorunu. Bu zaten çok tartışılan bir konu. Aynı zamanda elbette Libya konusunda da yakın çalışmamız gerekiyor. İki lider bu konudaki prensip kararında mutabakata vardı. Bu konuda hem Mısır’ın diplomatik hem de istihbarat kurumlarıyla uzun süredir görüş alışverişinde bulunuyoruz ancak Libya’ya nasıl daha olumlu katkı sağlayabiliriz konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Bir diğer husus ise özellikle Afrika’da çatışmaların önlenmesi konusunda genel bir mutabakatın var olmasıdır. Başta Sudan olmak üzere iki ülkenin yakın çalışıp buradaki işi durdurup sonlandırabileceği bir yaklaşım benimsenebilir. Aynı zamanda Somali’nin toprak bütünlüğüne ilişkin, detayına girmek istemediğim, son günlerde tartışma konusu haline gelen sorunlar da var. “İki ülke, bu konudaki ortak yaklaşımlarının benzerliğinden yola çıkarak ortak eylem planının nasıl geliştirilebileceğini tartışma fırsatı buldu.” dedi.

“İsrail’in uyarıları bir an önce dikkate almasını bekliyoruz”

İsrail-Filistin çatışmasındaki mevcut duruma ve Gazze’deki insani krize değinen Fidan, Refah Şehri’ndeki son gelişmelerin konuyu başka bir boyuta taşıdığını belirterek, “Bildiğiniz gibi Refah bölgesi şu anda bombalanıyor. Çoğunlukla havadan.Bölgeye başka bir kara müdahalesi gerektirir.Uluslararası toplum, bunun birçok sivil katliamına ve kaybına yol açacağını söyleyen tek ses.Tüm ülkeler, tüm siyasi liderler tek tek açıklamalar yapıyor, İsrail’i uyarıyorlar. Özellikle Refah bölgesine yönelik bir saldırının yapılmaması, artık dayanma gücü kalmayan sivil halkın açlığa ve sefalete sürüklenmesine neden olacaktır. “Daha fazla baskı ve teşhire maruz kalmamak konusunda çok önemli uyarılar var. İsrail’in bu uyarıları bir an önce dikkate almasını bekliyor, özellikle Uluslararası Adalet Divanı’nın aldığı ihtiyati tedbir kararının bir an önce hayata geçirilmesinin elzem olduğunu düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımız Gazze’yi de anlattı. Ayrıca devam eden ateşkes görüşmeleri hakkında da bilgi aldılar. Orada da kendi gözlem ve yorumlarını aktardılar. Bildiğiniz gibi şu anda Mısır ve Katar’ın kolaylaştırıcılığı ve arabuluculuğuyla taraflar arasında ateşkes süreci devam ediyor. Ancak henüz bir fikir birliğine varılamadı. Bunun için çalışmalar devam ediyor. Bunun bir an önce hayata geçmesini, özellikle insan katliamının durmasını, başta kuzeydeki evleri olmak üzere yerinden edilmiş tüm Filistinli kardeşlerimizin evlerine dönebilmelerini umuyoruz. Türkiye, özellikle yardım konusunda büyük bir hassasiyet ve titizlikle elinden geleni yapıyor. Bu konuda Mısır’la yakın işbirliği içindeyiz. Kızılay, AFAD, sivil toplum kuruluşlarımız ve diğer kurumlarımız, bakanlığımızın koordinasyonunda çok büyük insani yardım faaliyetleri yürütüyor. Ancak maalesef sosyal yardım sisteminden alınabilecek günlük yardım miktarı sınırlı olduğundan ne yazık ki istediğimiz yardım miktarı ya da gönderdiğimiz miktar alınamıyor. Bunu artırmak için uluslararası toplumla birlikte çalışıyoruz. Önümüzdeki iki hafta içinde çok önemli üç uluslararası platformda toplantılar olacak. Elbette burada bir numaralı etken Gazze sorunu olacaktır. Bildiğiniz gibi önümüzdeki hafta sonu Münih Güvenlik Konferansı var. Birçok ülke buraya geliyor. Biz de buraya gelip özellikle Gazze’deki gelişmeleri, bunun küresel güvenliğe olumsuz etkilerini, bölgesel güvenliği ve yapılması gereken konuları gündeme getireceğiz. Ardından Brezilya’da G20 üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları toplantısı var. Bundan sonra bildiğiniz gibi 1-3 Mart tarihleri ​​arasında Antalya Diplomasi Formu var. Önümüzdeki iki hafta boyunca Türkiye ve benzer düşüncedeki diğer ülkelerle yoğun diplomasi faaliyetlerine devam edeceğiz. “Bu vahşetin bir an önce durması, İsrail’in hem insanlığın vicdanını lekelemesini hem de hak ettiği cezayı bir an önce almasını sağlamak için diplomasinin tüm sınırlarını sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz.” dedi.

“Türkiye, Gürcistan’ın en büyük ticari ortağıdır”

Gürcistan Dışişleri Bakanı Darchiasvili, Türkiye ve Gürcistan’ın iki eski dost ve stratejik ortak olduğunu, burada bulunmanın kendisi için bir onur olduğunu ifade etti. Görüşmelerde iki ülkedeki mevcut ve aktif gündem hakkında fikir alışverişinde bulunuldu ve iş birliğinin artırılması için neler yapılabileceği konusunda somut adımlar belirlendi. söylenmiş. Darchiashvili, “Türkiye Cumhuriyeti, Gürcistan’ın en büyük ticari ortağı olarak yerini koruyor. İki ülke arasındaki potansiyelden tam anlamıyla yararlanmaya yönelik çabalar devam edecek. Ayrıca kültür, eğitim ve halklar arası bağların güçlendirilmesine yönelik iş birliği imkanlarımız da görüşüldü.” Gürcistan ziyaretinizi sabırsızlıkla bekliyorum” dedi. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu