Haber

Kazakistan: Herhangi bir birlik devleti kurma veya herhangi bir birlik devlete katılma planımız yok

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ruslan Jeldibay yaptığı açıklamada, Kazakistan’ın herhangi bir birlik devleti kurma veya herhangi bir birlik devlete katılma planı olmadığını söyledi.

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Çarşamba günü Moskova’da düzenlenen Avrasya Ekonomik Forumu Genel Heyet toplantısında, Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU) çerçevesinde farklı entegrasyon düzeyleri olduğunu ve Birlik Devletinin varlığının devam ettiğini ifade etti. Rusya ve Beyaz Rusya’dan oluşan birlik AEA’dadır. önemine dikkat çekti.

jeldibay, “Ülkemizle ilgili olarak Kazakistan, herhangi bir birlik devleti kurmayı veya herhangi bir birlik devletine katılmayı düşünmemektedir ve planlamamaktadır”söz konusu.

Jeldibay, AEB üyesi Rusya ve Beyaz Rusya’nın daha yüksek ve daha yakın bir yakınlaşma sergilediğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bu emsalsiz bir olay. Devlet liderinin de belirttiği gibi aslında tek halktan ve tek devletten bahsediyoruz. Bu bağlamda birbirinden tamamen farklı emelleri olan iki entegrasyon projesini birbirinden ayırmak önemlidir.”dedi.

Jeldibay, Tokayev’in AEB içindeki entegrasyonun ancak ekonomik düzlemde ilerleyebileceğine dair açıklama yaptığını belirtti. “Çerçevenin dışına çıkmak örgütün amaç, ilke ve hedeflerini ifade eden yasal belgelere aykırıdır. Başkanın vurguladığı gibi, ekonomik entegrasyon kendi başına bir amaç değil, ekonomileri geliştirmenin ve halklarımızın refahını artırmanın bir aracıdır. Yani, birlik çerçevesinde alınan herhangi bir karar, her katılımcıya ve her şeyden önce tüm AEB üye devletlerinin vatandaşlarına sonuç getirmelidir.sözlerini kullandı.

haber-tuzluca.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu