Haber

Teis Başkanı Saydan: “Yerli İlaç Sanayinin Desteklenmesi Dışa Bağımlılığı Azaltacak ve İlacın Bulunabilir Olmasını Sağlayacaktır”

Tüm Eczacı Patronlar Sendikası (TEİS) Lideri Nurten Saydan, ülkede artan ilaç yokluğunun Türk lirasının döviz karşısındaki kıymet kaybıyla bağlantılı olduğunu belirterek “Devletin yerli ilaç sanayini desteklemesi hem dışa bağımlılığı azaltacak hem ilaçta fiyat avantajı sağlayacak hem de ilacın bulunabilir olmasını da sağlayacaktır. Tedavi ve ilaç parasının bütçeye vereceği yükün azaltılması ancak yerli ilaç desteklenerek mümkündür. Bu bağlamda eşdeğer ilacı yaygınlaştırmak için de reçetelerde bir an önce etken madde yazılımına geçilmelidir. Çünkü hastalığı iyileştiren ilaçların etken maddesidir, ticari ismi değildir” dedi.

Tüm Eczacı Patronlar Sendikası (TEİS), Türkiye’de yaşanan ve son yıllarda artan ilaç yokluğuna dikkat çekti. İlacın hammaddesinden ambalajına kadar birçok girdisinin ülkeye döviz ile geldiğini ifade eden TEİS Başkanı Eczacı Nurten Saydan, “Verilere göre ilaç hammaddesinin yüzde 98’i ithal ediliyor. İlaç euro kuru ile gerçek euro kuru ortasındaki uçurumdan ötürü da birçok ilaç ülkemize gelmiyor ve hasta bu ilaçları piyasada bulamıyor” dedi. Saydan, konuya ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“ANTİBİYOTİKLER VE HORMON İLAÇLARINDA BADİRE BÜYÜK”

“Özellikle, diyabet, ağrı kesici, antibiyotik, tansiyon, çocuk şurupları, antidepresan, tüp bebek tedavisi, epilepsi üzere hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarda önemli manada eza yaşanıyor. Hatta birtakım ilaçların muadili dahi yok. Bu türlü olunca da hastalar ilaçlarını temin etmekte zahmet çekiyor. Tabiplerine tekrar giderek piyasada mevcut olan ilaçlara nazaran tedavi protokollerini değiştirmek zorunda kalıyorlar. Günlük olarak depolardan eczanelerimize bilhassa çocuk şurupları 1 yahut 2 tane geliyor, bunları çocuk hastalara nasıl vereceğimizi şaşırıyoruz. Nöbetlerimizde ilaçlarını bulamayan vatandaşlar geceleri ilaç aramak için nöbetçi eczanelerimizin önünde hasta kuyrukları oluşturmaktadırlar. Bu sorun uzun yıllardır var lakin, son yıllarda daha da ağırlaşmasının nedeni döviz kurundaki büyük artıştan kaynaklı oldu.

“EURO KURU 19 TL, İLAÇ EURO KURU 7,86 TL”

Bugün euro kuru 19 TL’yi aşmışken ilaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kurunun 7,86 TL olarak belirlenmesi ilaca ulaşmayı zorlaştırıyor. Bu durumdan dolayı birçok ilaç bulunmamaya, ‘yok’a girmeye, ithal edilen eserler ithal edilmemeye, yeni çıkan, tedaviye yeni verilen ilaçlar da ülkemize getirilememeye başlanıyor. Hasebiyle hastalarımızın tedavisinin aksamasına, tedavi olamamalarına, hatta tabiplerin tedaviyi değiştirmek zorunda kalmasına neden oluyor. İlaç vazgeçilemez, ertelenemez, özel bir eser olduğu için yetkililerin bir an evvel ilaç kurunu güncelleyerek ekonomik gerçeklere uygun hale getirmeleri gerekiyor.

“YERLİ İLAÇ SANAYİNİN GÜÇLENMESİ VE DIŞA BAĞIMLILIĞIN AZALMASI GEREKİYOR”

İlaç euro kurunun güncellenmesi tek başına kâfi bir tahlil olmayacağı için, devletin yerli ilaç endüstrini desteklemesi hem dışa bağımlılığı azaltacak hem ilaçta fiyat avantajı sağlayacak hem de ilacın bulunabilir olmasını da sağlayacaktır. Tedavi ve ilaç parasının bütçeye vereceği yükün azaltılması fakat yerli ilaç desteklenerek mümkündür. Bu bağlamda muadil ilacı yaygınlaştırmak için de reçetelerde bir evvel etken unsur yazılımına geçilmelidir. Zira hastalığı uygunlaştıran ilaçların etken hususudur, ticari ismi değildir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu