Yaşam

“Süs Bitkileri Sektörü” Bayındır Meslek Yüksekokulu’nda buluştu

Ege Üniversitesi’nin üniversite-sanayi işbirliği misyonu kapsamında Bayındır Meslek Yüksekokulu’nun ev sahipliğinde “Turba Alternatifi Yerli Organik Üretim Malzemesi Projesi” toplantısı gerçekleştirildi.

Bayındır Meslek Yüksekokulu (Meslek Yüksekokulu) Müdürü Doç. Dr. Ali Salman koordinatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda; Bayındır Kaymakamı Mehmet Emin Kaymak, Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, AB Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Hasan Peynirci, Bayındır Çiçek Üreticilerini Geliştirme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Sümerkan Bayındır SÜSBİR Başkanı Mehmet Çıplaklı, İzmir Kalkınma Ajansı yetkilileri, Bayındır ve Ödemiş ilçelerinin önde gelen süs bitkileri üreticileri katıldı. Toplantıda Almanya’da biyoenerji konularında çalışan Yüksek Güç Mühendisi Levent Mercan, bölgenin ihtiyaç duyduğu ve maliyeti yarıdan az olan karbon içeren kompost malzemesinin üretimine ilişkin sunum yaptı.

Toplantıda konuşan AB Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Cumhurbaşkanlığımızın ‘Sıfır Atık’ politikasıyla da ilgili olan bu proje, bölgemiz ve ülkemiz adına heyecan verici. Tam akredite bir araştırma üniversitesi olan Ege Üniversitesi, Avrupa Birliği projelerinde de üst sıralarda yer almaktadır. Rektörümüz Prof. Dr. “Necdet Budak’ın bu önemli projeye tam destek verdiğini belirtmek isterim” dedi.

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, projenin bölge için çok pahalı olduğunu ve bakanlığın bu konuya önem verdiğini belirtti. Şahin, biyolojik atıkların toplanması konusunda ilgili paydaşların bu çalışmayı gerçekleştirebileceğini ve bu çalışmanın bölgede geliştirilmesine destek sağlanabileceğini vurguladı.

“Dünya alternatif ürünlere yöneliyor”

Levent Mercan sunumunda, karbon salınımı nedeniyle dünyada turba üretim alanlarının her geçen yıl azaldığını, Avrupa’da ise 2028 yılında kullanımının tamamen sonlandırılacağını belirterek, “Dünya turba üretiminde alternatif ürünlere yöneliyor. Avrupa’da bu konuda önemli sayıda işletme gelişti. Bugün bu işleri en iyi yapan Almanya ve Avusturya’daki üretimin aynısını bölgesel kaynaklarla burada da üretebiliyoruz. “Bölgeden kalan biyolojik ürünler toplanıp, uygun işleme teknikleriyle çok daha ekonomik bir ürün elde edilebilir” dedi.

Mercan, “Projeyle, turba kullanımından vazgeçilerek doğaya karbon salınımının azaltılması, bu sayede küresel ısınmanın zararlarının azaltılması, çevre kirliliğinin önlenmesi, ithal ürünler yerine yerli ürünler kullanılarak girdi maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanıyor. “Avrupa Birliği yeşil dönüşüm projelerine ciddi kaynak ayırıyor, ülke olarak bizim de bu konuda inisiyatif almamız gerekiyor” dedi.

Toplantıya katılan bölge üreticileri de ürünün kaliteli olması durumunda herkesin destek vereceğini ve ürünü bir an önce kendi tarlalarında denemek istediklerini belirttiler.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-tercan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu