Ekonomi

Polonya, Belarus sınırındaki asker sayısını yaklaşık 10 bine çıkaracak

Blaszczak, devlete ait Polonya Radyosuna verdiği demeçte, ülkenin Belarus sınırındaki askeri personelinin 2021’de bölgede konuşlu asker sayısına yaklaşacağını söyledi.

Sınırdaki asker sayısının artırılacağının altını çizen Blaszczak, “Yaklaşık 10 bin asker olacak. Bunların 4 bini sınır muhafızlarına destek verecek, kalan 6 bini de nöbette olacak. ülkemizin doğusunda yeniden kurulan garnizonlardaki beceriler.” dedi.

Polonya-Belarus sınırında şu anda yaklaşık 2.000 Polonyalı asker, yüzlerce polis ve sınır muhafızı görev yapıyor.

Polonyalı yetkililer son günlerde sonuna kadar asker gönderilmesine ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu.

Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı Maciej Wasik, hafta başında yaptığı açıklamada, sınırda 1000 ek asker istediklerini söyledi. Ardından Bakan Blaszczak’ın bölgeye 2 bin asker gönderme kararı aldığı belirtildi.

Belarus sınırındaki asker sayısındaki artış, ilk olarak Beyaz Rusya’dan Polonya’ya geçmeye çalışan göçmen dalgası ve daha yakın zamanda Beyaz Rusya’nın Polonya’ya yönelik taş, tuğla ve diğer mermi saldırıları nedeniyle bölgede artan gerilimden kaynaklanıyor. Bölgede devriye gezen görevliler.

Polonya, Belarus’ta Rus bağlantılı Wagner paralı askerlerinin varlığından ve Belarus helikopterlerinin Polonya hava sahasına girmesinden de endişe duyuyor.

Belarus makamlarının bir kez daha sınırı geçmeye çalışabileceğine ve 2021’de yüzlerce insanın zorla Polonya’ya girmeye çalıştığı göçmen krizini tekrarlayabileceğine dair endişeler de artıyor.

altintas-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu