Haber

Kalem ve silgi fiyatları fırladı: Öğrencilerin artık hata yapma lüksü yok

Emirhan Durmaz

İZMİR – Okulların açılmasına çok az zaman kaldı. Ancak defter, kalem, silgi, kıyafet gibi harcamalar ebeveynleri düşündürüyor. Defter ortalama 40 liraya, kalem 25 liraya, silgi ise 10 liraya çıktı. Okul kıyafetlerinin fiyatı 1200 liraya kadar çıkıyor. Böyle bir durum oluştuğunda ebeveyn-çocuk sınırındaki uyarı sistemine yeni maddeler eklendi. Bir veli, fiyatlardan dolayı oğluma “Boş yere defterini çizme derim” şeklinde hatırlattığını söyledi.

‘Silgi 20-30 lira mı?’

Kızı Esila’nın bu yıl 1’inci sınıfa başlayacağını belirten Ebru Keskin, “Fiyatlar inanılmaz. Bir çocuğum daha var. Bu yıl ortaokulu bitirdi. Eskiden cebine 20 lira koyardık, okula gönderirdik, o idare ederdi. Şimdi nasıl göndereceksin? Bir silgi 20-30 lira olur mu? Sonuçta bunlar çocuk, oynuyorlar, yaramazlık yapıyorlar. Hiçbir eşya kaybolmaz mı? Bir kalem, silgi daha almamız gerekirse yine 50-60 lira oluyor. 80 sayfalık defter 50 lira. Oğluma ‘not defterini boşuna karalama’ diyorum. Peki çocuklar ne yiyecek? Simit 10 lira, tost 30-40 lira. Üstelik içinde ne olduğu bile belli değil. Evinizden göndereceğiz, o da ayrı bir sorun. Tost ekmeği ve peynir derken mutfağa girdiğimizde yandık. Bu söz konusu bile olamaz” diyor.

‘TÜMÜNÜ SATIN ALMAK İÇİN ASGARİ ÜCRETİN YARISI’

Oğlu bu yıl ortaokula başlayacak olan Saliha Güngör, “Oğlum önümüzdeki haftalarda 5. sınıfa başlayacak. Çocuklarımızın okumasını ve faydalı insanlar olmasını istiyoruz. Başka hiçbir sorunumuz yok. Onlar için yaşıyoruz. Ancak bu kurallarla ne yapacağımızı bilmiyoruz. Okulun tişörtünü, uzun kollusunu ve pantolonunu aldık ve 950 lira ödedik. ‘Kış gelecek, öyle alalım’ dedik. Fiyatı 450 lira ama artık son damlasına kadar verdik. Her şeyi eksiksiz düzenlemek isterseniz taban fiyatın yarısı kadardır. Bu nasıl çalışacak? Büyükbabası ayakkabılarını satın aldı. Ayakkabınız için en ucuzu 1000-1500 lira. Rezidanstan gönderirken ‘topa vurmayın’ diye uyarıyorum. Ancak onlar çocuktur, teneffüse çıktıklarında oynamak, güçlerini atmak zorunda kalırlar. Ama cebimizi düşünerek de refleks gösteriyoruz. Çok üzücü” diyor.

‘ÇOCUĞUMUN SANAT VE MÜZİK DERSLERİNDEN DIŞLANMASINI İSTEDİM’

Ayhan Duran da okul masraflarından şikayetçi: “7 deftere 300 lira ödedim. Fotoğraf kitabı 70 lira, fotoğraflı belge 150 lira; kuru boya başka, sulu boya başka, pastel başka. Sayım bitmiyor. 200 liraya bir flüt aldık. Bizim zamanımızda okulda mandolin vardı, hepimiz çalardık. Neredeyse Milli Eğitim Bakanlığı’nı arayıp ‘resim ve müzik derslerinden muafiyet’ diyecektim. Devlet zorunlu ders diyorsa gerekli donanımı sağlamak zorunda. Ders kitaplarını verdiği gibi, boyasını ve flütünü de size versin. Durumu olmayan ne yapacak? 1000 lira sadece aktivite derslerine gitti. Emekliler için taban fiyat olarak bin liranın ne anlama geldiğini biliyorlar mı? Bu yaşa geldim ve böyle bir sistem görmedim” dedi.

‘KDV ORANLARI İNDİRİLMELİ’

Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Lideri Vecdet F. Şendil, TÜKİD’in Ağustos 2023 tarihli basın açıklamasında yaptığı açıklamada, kırtasiye ürünlerinin geçen yıla göre yüzde 40 ila yüzde 75 oranında arttığını belirterek, “Ürün fiyatları alıma göre değişiyor. güç ve tercihler. Mesela bir çantayı 200 liraya da, 800 liraya da alabilirsiniz. Bu sene ortalama 800 ile 1200 lira arasında bir çanta dolusu oluyor” dedi.

Öte yandan Şendil, KDV oranlarının şu sözlerle sıkıntı yarattığını ifade etti: “2004 yılında alınan kararla kurşun kalem, boya kalemi, sulu boya, boya kalemi, okul defterleri, silgi, kalemtraş, cetvel, pergel gibi kırtasiye eserlerinde KDV, gönye ve iletki yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Buna rağmen çok amaçlı kalem (mekanik kurşun kalem) gibi bazı eserlerde bu oran yüzde 18’de kaldı. Resmi Gazete’de yayımlanan son kararlarla bu oran yüzde 20’ye yükseldi. Bu oranın yüzde 10’a düşürülmesi gerekiyor. Silgi, kurşun kalem, defter, boya gibi kırtasiye malzemeleri de gıda kadar temel ihtiyaçlardır. Sektörün önünü açmak için dar gelirli bireylerin kırtasiye ürünlerine daha kolay ulaşabilmesini ve KDV oranının yüzde 10’dan yüzde 1’e düşürülmesini istiyoruz. Kırtasiyede KDV oranının bir an önce makul seviyelere indirilmesini bekliyoruz” dedi.

mucur-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu