Haber

Hatay’da alınan beton örneğinden deniz kumu bulundu

Hatay’da yaklaşık 3 dakikada alınan beton örneğinden deniz kumu elde edildi.

Sert zeminde 15 dakika süren karot alma işlemi, Emek Mahallesi’ndeki bir binada 3 dakika sürdü.

Alınan beton örneğinden ağır formda deniz kumu elde edilmiştir.

HATAY – Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay’da, kaldırılan molozların ardından ölümlerin yaşandığı binaların zeminlerinden karot ve demir numunesi alma işlemleri devam ediyor. 15 dakikada alınması gereken numunenin yaklaşık 3 dakikada alındığı ve deniz kumu karışımı içerdiği görüldü.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler 11 il arasında en büyük yıkımı Hatay’da yaptı. Kentte ağır hasar gören binaların yıkım ve hafriyat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Yıkılan binaların yerleri düz arazi olarak bırakılırken, ölüm olaylarının yaşandığı bölgelerde karot ve demir numunesi alma işlemleri devam ediyor. Özellikle kentsel dönüşüm olaylarıyla gündeme gelen Antakya ilçesi Emek Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’ndeki yıkılan ve ağır hasar gören binaların enkazı kaldırıldı. Bu noktada binaların hayatını kaybedenlerin bulunduğu yerleri yaklaşık 1 metre kazılarak karotlu sondaj makinesi ile taşıyıcı sistemlerden 3 adet beton numunesi alındı. Sıradan bir katı yerde ortalama 15 dakika süren beton numune alma işleminin mevcut temel üzerinde 3 dakika gibi kısa bir sürede alındığı gözlemlendi. Hızla ikiye ayrılan örneğin ağır deniz kumu içerdiği görüldü.

“3 numune alır”

Firmanın karot işlemlerinden sorumlu yetkilisi Özgür Altan, “Normalde karotu binalardan alıyoruz. Şimdi kepçe önümüzde temeli açıyor ve oradan alıyoruz. Binalardan diğer ekibimiz alıyor. .Buradayız dosya numarasına göre gidiyoruz.Gün içinde bize dosya numaraları veriliyor.Savcılık öncülüğünde yerler kepçe ile işaretleniyor.Aynı şekilde gelip karot ve demir numuneleri alıyoruz. . Ortalama bir binadan 3 maça ve 9 demir numunesi alıyoruz. Sağlam zeminde aldığımız her numune için yarım saat 45 dakika harcıyoruz” dedi.

“3 dakikada numune aldılar”

Aldıkları numunelerin çoğunun içerisinden kum çıktığını söyleyen Altan, “Karot makinesi çok rahat giriyor. Numune aldığımız yerler çok kötü durumda. Hep deniz kumu ile yapılıyor. çok sağlıklı bir yerde.Normal sağlam zeminde numune almak 15 dakika sürüyor burada 3 dakika kadar sürüyor.Çürük ve deniz kumu nedeniyle makine sorunsuz gidiyor dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu