Ekonomi

Firmalar Gerçekleşmemiş Kârlar Üzerinden Vergi Ödüyor

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, 2023 yılı sonuna kadar enflasyon muhasebesi uygulamasının kaldırılmasının imalat sanayini olumsuz etkilediğini belirterek, “Hayali kârı ve dolayısıyla matrahı hesaplayan şirketler, gerçekleşmemiş karlar üzerinden yüksek vergiler ödemek zorunda kalırlar. 2023 yılı sonuna ertelenen enflasyon muhasebesi uygulaması yeniden gündeme getirilmelidir” dedi.

Enflasyon Muhasebesi İlkeleri Yerine Getirildi

Selçuk Gülsün, enflasyon muhasebesi şartlarının sağlanmasına rağmen VUK’ya eklenen süreksiz unsur nedeniyle uygulamanın ertelendiğini belirterek, “Enflasyon muhasebesi uygulamasının son üç yılda yüzde 100’ü geçmesi için gereken kural Aralık ayında belirlenecek. 2021 ÜFE’de ve TÜFE’de. Bunun Şubat 2022’de gerçekleştiğini görüyoruz. Öte yandan 29 Ocak 2022 tarihli düzenleme ile enflasyon düzeltmesi kapsamındaki kurallar ne olursa olsun mali tabloların enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacağına karar verildi. 298’inci unsurun 2021 ve 2022 hesap dönemleri ile 2023 hesap dönemi kesintili vergi dönemlerinde tekrarlanmıştır. Bu bağlamda şirketlerin büyük bir mağduriyet yaşadığını söyleyebiliriz. İşletmeler önceki yıllara göre daha az üretip satsalar bile gerçekçi olmayan bir karlılık ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu durum işletmelerin vergi yükünü artırmakta ve gereğinden fazla vergi ödemelerine neden olmaktadır. Enflasyon düzeltmesi uygulamasının hayata geçirilmesini, finansal raporlamanın enflasyonist etkilerden arındırılarak reel rakamlarla yapılması ve elde edilecek reel bilginin vergilendirilmesi açısından değerli buluyoruz.”

Girişimlerin Sermayesi Eriyor

Uygulamanın işletmeleri yıpratıcı etkisine değinen Gülsün, “İşletmelerin zaten zayıf olan sermaye yapısının bu uygulama sonucunda daha da aşındığını gözlemliyoruz. Ülkemizde yıllardır tüm bölümlerin dile getirdiği ortak konulardan biri de ölçek büyüklüğünün yakalanamamasıdır. Enflasyona uyum sağlayamamalarının bir sonucu olarak işletmelerin ülkeler arasında rekabet ettikleri oyuncular karşısında daha da zayıfladığını söyleyebiliriz. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde ihracatımız dahi olumsuz etkilenebilir. Bu bağlamda 2023 yılı sonuna kadar ertelenen enflasyon muhasebesi uygulamasını tüm imalat sanayinin ön plana çıkarması elzemdir diyebiliriz.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

cayajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu